Philips Hue in de spotlight
Slimme verlichting is hot. Want geef toe, hoe aanlokkelijk klinkt het niet om vanuit je luie zetel alle kleuren van de regenboog draadloos door je lampen aan te sturen? Lees er alles over in deze blog!
3 Philips Hue toppers uitgelicht
Slimme verlichting is hot. Want geef toe, hoe aanlokkelijk klinkt het niet om vanuit je luie zetel alle kleuren van de regenboog draadloos door je lampen aan te sturen? Philips Hue, een van de meest uitgebreide slimme en draadloze verlichtingssysteem van het moment, speelt hier perfect op in met haar ruim en innovatief assortiment. Van losse lampen tot armaturen & lightstrips, zowel voor binnen als buiten – er is keuze zát. Of je het nu gezellig wil maken in huis, lichtscènes of lichtroutines wil instellen, het was nog nooit zo gemakkelijk om je verlichting te personaliseren. In deze blog laten we je graag kennis maken met de veelzijdigheid van Philips Hue aan de hand van een starterskit,Philips Hue Play & de Philips Hue Go draagbare lamp. Ontdek mee hoe hun functionaliteiten jou kunnen helpen in het dagdagelijkse leven!
Wie kan Philips Hue gebruiken?
Kan je de Philips Hue lampen zomaar in elk huis integreren? Het antwoord is volmondig ja! Het enige wat je nodig hebt om ze te gebruiken is een smartphone of tablet met Bluetooth. Voeg daar nog een actieve internetverbinding aan toe indien je ook een Hue Bridge aansluit om het allerbeste uit je Philips Hue lampen te halen. De Bridge verbindt de lampen immers aan je Wi-Fi netwerk. Deze is standaard inbegrepen in de Philips Hue starterkits, maar ook steeds los te verkrijgen.
In totaal kan je zo tot wel 50 Philips Hue lampen koppelen aan één Bridge, goed om je hele huis & tuin van slimme lampen te voorzien. Met de Bridge kan je al deze lampen vanop afstand (ook buitenshuis) bedienen via de app en andere Philips Hue accessoires toevoegen. Bovendien krijg je dan, naast o.a. het instellen van kleuren, helderheid & lichtscènes, toegang tot nog meer slimme verlichting functies. Denk maar aan het instellen van routines, timers & schema’s – meer daarover verderop in deze blog!
Indien je geen Bridge hebt, kan je maximaal 10 lampen steeds binnen Bluetooth bereik bedienen met de app. De losse lampen zijn verkrijgbaar met verschillende fittingen, namelijk E27, E14 en GU10. Zo kan je ze dus gewoon in je bestaande armaturen indraaien, je hoeft niets extra te voorzien. En natuurlijk zijn er ook nog tafellampen, staanlampen, buitenlampen en nog veel meer!
Belangrijk om weten is dat er in feite 3 types Philips Hue lampen zijn: White, White Ambiance & White & Colour Ambiance. De lampen uit de White productlijn geven een warmwitte kleur die dimbaar is. De White Ambiance lampen beschikken daarentegen niet over één, maar álle tinten wit, zodat je de kleurtemperatuur gemakkelijk kan aanpassen tussen de 2200 en 6500K. Het principe is hetzelfde bij de White & Colour Ambiance lampen, maar deze kunnen ook nog eens meer dan 16 miljoen kleuren weergeven (ja, je leest het goed!). Afhankelijk van je behoeftes en budget is er dus een assortiment op maat van iedereen!
Hoe Philips Hue installeren & bedienen?
Het installatieproces van de starterskit bleek kinderspel. De losse lampen uit de starterskit hoefden we alleen maar in een bestaande fitting te schroeven (van je plafondlamp of staande lamp bijvoorbeeld) en in te schakelen met de gewone schakelaar. De kleine armaturen (zoals Go en Play) stop je gewoon in het stopcontact. De Bridge plug je in op het stroomnetwerk en verbind je met de modem via de meegeleverde netwerkkabel. Even wachten tot de drie lampjes gaan branden, en in tussentijd de gratis Philips Hue app downloaden. Dan duw je éénmalig op de grote Bridge knop om verbinding te bereiken. Nadat de app dan geconnecteerd is met de Bridge, verschijnen ook de lampen snel & automatisch in de app. De fun kan dan beginnen!
Is het dan enkel mogelijk om de lampen via de app te bedienen, horen we je denken. Nee, zeker niet! Philips Hue kan ook gekoppeld worden met Google Assistent, Alexa of Siri om de lampen met je stem te bedienen. Vertel je lampen dan gewoon wat ze moeten doen ("dim de tafellamp" of "zet alle lampen uit") en the magic happens. Naast de app & je stem is er ook de dimmer switch, die standaard wordt meegeleverd bij de starterkit. Dit is een handige & draadloze afstandsbediening waarmee je de lampen onder meer kan aan- en uitschakelen, dimmen of feller maken. Plak deze schakelaar simpelweg aan de muur of gebruik de magnetische achterkant. Leuk extraatje: je kan de dimmer switch ook uit de wandhouder nemen en overal in huis meedragen.
Philips Hue Play Light Bar
Eerder op zoek naar een armatuur met Philips Hue geïntegreerd? Dan zijn de Play light bars misschien wel iets voor jou. De beste dingen komen meestal in tweevoud, zo ook dit topduo. Deze tafellampen vormen de perfecte achtergrondverlichting voor je televisie of computerscherm. Ze hebben een slank ontwerp en worden geleverd met een voeding, waar je tot drie van deze lampen op kan aansluiten. Gewoon in het stopcontact pluggen en deze komen meteen in de app, klaar voor gebruik!
Eveneens in de verpakking: handige steuntjes om de lampen aan de muur of TV te bevestigen, ze rechtop te zetten of plat te leggen. Mogelijkheden genoeg! Zo creëer je steeds de juiste sfeer voor een avondje gamen of film. Met behulp van een optionele Philips Hue HDMI Sync box geniet je zelfs van licht dat reageert op je scherm – de lampen dansen, knipperen & veranderen van kleur in synchronisatie met de actie op je scherm. Een ware en intense thuisbioscoop-ervaring.
Philips Hue Go draagbare lamp
Wat meteen opvalt, is dat de Go LED-lamp voorzien is van een geïntegreerde oplaadbare batterij. Dit betekent dat je ‘m overal mee naartoe kan nemen – in je achtertuin, op je eettafel, als oversized zaklamp, noem maar op! Afhankelijk van het gekozen licht, gaat de batterij tot maximaal 18 uur mee.
De Go lamp ziet er verder heel leuk en stijlvol uit. Op de achterkant zit een knop waarmee je de lamp rechtstreeks kan bedienen. Je kan ‘m niet enkel in- en uitschakelen, maar door meerdere keren te drukken kan je door de verschillende kleuren navigeren, zoals ook dynamische verlichtingseffecten. Romantisch dinertje met de ‘Cozy candle’ of heerlijk genieten van een boek met het ‘Lezen’ lichtrecept. Bovendien is de lamp bestand tegen vocht, dus ook in de badkamer gebruik je deze shining star met een gerust hart. En natuurlijk ondersteunt ‘ie ook bluetooth en kan je ‘m dus ook aan je Bridge & app koppelen.
De mogelijkheden van Hue op een rijtje
Het mag duidelijk zijn dat Philips Hue heel wat mogelijkheden biedt, zeker in combinatie met de Philips Hue Bridge. De app is intuïtiever dan ooit en zit boordevol features die je ultieme controle geven, altijd en overal, ook buitenshuis. We zetten graag de belangrijkste mogelijkheden even op een rijtje:
- Lampen controleren: je verlichting aan- en uitzetten, dimmen of de lichtkleur en helderheid aanpassen.
- Kamers & zones instellen: nadat je lampen hebt toegevoegd in de app, kan je deze toewijzen aan een kamer (vb. woonkamer of slaapkamer) of zone. Zo kan je met één swipe zelfs je Philips Hue-lampen op een hele verdieping in- of uitschakelen!
- Routines instellen: als je een Philips Hue Bridge hebt kan je verschillende routines maken, gaande van ontwaakroutines tot anti-inbraakroutines op basis van timers. Of wat dacht je van een Home & Away-routine waarbij je (buiten)verlichting automatisch aan- en uitspringt wanneer je thuiskomt of het huis verlaat? Het kan zomaar op basis van je locatie op je smartphone.
- Synchroniseren met je TV of PC: creëer een meeslepende entertainmentervaring door je lampen te synchroniseren met je games of films.
- Koppeling met andere slimme systemen: over stembediening hadden we het al, maar je kan Philips Hue nog met tal van andere externe apps & slimme systemen koppelen. Spotify bijvoorbeeld. Stel je even voor: een uniek harmonieus spel van licht & muziek - van felle knipperende lichten bij een disconummer tot romantische sfeerverlichting bij een ballad! Ook Samsung SmartThings of je Google Nest / Yale alarmsystemen behoren tot de connectiemogelijkheden.
Conclusie
Voor wie er nog aan twijfelde: Philips creëerde met het Hue assortiment een wonderlijk staaltje slimme technologie. De lampen passen overal, zijn eenvoudig in gebruik te nemen én zeer intuïtief te bedienen. Dankzij de standaard formaten kunnen ze je huidige lampen probleemloos vervangen. Allemaal heel laagdrempelig dus. Een echte game changer tegenover je klassieke verlichtingssysteem, al moet je natuurlijk rekening houden met een duurdere aanschafprijs tegenover een klassieke, niet-slimme verlichting. Niettemin een leuke investering als je houdt van gebruiksgemak en slimme snufjes die je dagelijkse activiteiten en veiligheidsgevoel in huis naar een hoger level tillen.