Airfryers: een gezonder alternatief voor frituren?
Wil jij graag genieten van gebakken snacks zonder je schuldig te voelen? Dan is een airfryer de ideale oplossing! Ontdek alle voordelen in deze blog.
Ben je een fan van gebakken & gefrituurde lekkernijen? Dan is het soms moeilijk om deze te weerstaan wanneer je wat gezonder wilt leven. Gelukkig hoef je deze verwennerijen niet helemaal achterwege te laten: je kunt namelijk een airfryer of heteluchtfriteuse gebruiken om je favoriete snacks op een relatief gezonde manier te bereiden - zo heb je al genoeg aan één lepeltje olie. Heb je reeds besloten dat je een airfryer wil kopen of twijfel je nog? In deze blog ontdek je alles over airfryers!
Waarom een Airfryer kopen?
Misschien ben je van mening dat, omdat je je niet zo', zorgen maakt over je voeding, je liever een gewone friteuse kunt gebruiken in plaats van een airfryer. Hoewel je deze overweging kunt maken, heeft een heteluchtfriteuse toch een aantal voordelen vergeleken met een traditionele friteuse. Het belangrijkste voordeel van een airfryer is dat je gerechten op een gezondere manier klaarmaakt. Je hebt in een heteluchtfriteuse bovendien meer mogelijkheden, omdat je erin kunt frituren, bakken én zelfs grillen.
In een gewone friteuse kun je enkel frituren. Ook kun je de airfryer eenvoudiger reinigen dan de friteuse - sommige onderdelen kunnen zelfs rechtstreeks in de vaatwasmachine - en er ontstaat bij een airfryer minder baklucht dan bij een friteuse. Een ander voordeel van een airfryer is dat je hem snel kunt voorverwarmen. Binnen slechts enkele minuten bereikt zo’n apparaat een temperatuur van rond de 200 graden. Bovendien stopt dit apparaat direct wanneer de ingestelde tijd is verstreken. Dit betekent dat je eten niet zomaar zal aanbranden.
Daarnaast is een airfryer ook gewoon erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft enkel de temperatuur en bereidingstijd aan te geven en het apparaat doet de rest. Veel heteluchtfriteuses hebben zelfs vooraf ingestelde programma’s. Je kunt dus gerust andere huishoudelijke taakjes doen terwijl het eten bereid wordt. Tot slot is een airfryer veilig in gebruik. Aangezien je weinig tot geen olie of vet gebruikt, is de kans op brandwonden door gespatte olie aanzienlijk minder. Pas wel op wanneer je hete gerechten uit het apparaat haalt; daarvoor kan je best speciale airfryer-ovenwanten of een tang gebruiken.
De enige nadelen zijn dat de baktijd bij een airfryer wat langer is en dat dit apparaat iets duurder kan zijn in de aanschaf.
Hoe kies ik de juiste Airfryer?
Bij het aanschaffen van een airfryer oftewel heteluchtfriteuse is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten zijn. Zo is er voor iedereen wel een geschikte airfryer!
Je kan kiezen voor een airfryer op basis van het aantal personen in je huishouden. Denk hierbij aan een airfryer voor twee personen, een mini airfryer voor in je eentje of een XXL airfryer. Daarnaast is het ook mogelijk om een model uit te kiezen aan de hand van de mogelijkheden. Je kiest in dit geval bijvoorbeeld voor een airfryer met grillplaat of een airfryer met een ovenschaal. Voor extra veiligheid is een airfryer met spatdeksel ook handig.
Als je daarentegen weinig vrije tijd hebt, dan is gemak ook van immens belang. In zo’n geval is een airfryer die in de vaatwasser kan best handig. Natuurlijk kun je niet het hele toestel in de vaatwasmachine schoonmaken, maar als je de bakpan in de vaatwasser kwijt kan, bespaart dit je al aardig wat werk. Een keramische airfryer is daarnaast handig als je geen heteluchtfriteuse met een kunststof Teflon antiaanbaklaag wil hebben. Indien je houdt van technische & slimme snufjes, dan kun je ook kiezen voor een airfryer met smart sensing of eentje met bediening via je smartphone.
Verschillende soorten airfryers hebben ook allemaal hun eigen unieke eigenschappen. Het is handig om daar rekening mee te houden wanneer je een bepaald model uitkiest. Zo let je op:
- De bakcapaciteit/aantal personen
- Het formaat van de airfryer zelf
- Het vermogen van de heteluchtfriteuse
- Functies zoals een timer, warmhoudfunctie & automatische bakprogramma’s
- Of het apparaat vaatwasmachinebestendig is
- De beschikbare toebehoren voor jouw airfryer
De meeste van de bovengenoemde zaken spreken voor zichzelf, maar het is wellicht handig als we het vermogen verder toelichten. Het is namelijk zo dat de meeste airfryers een vermogen hebben dat tussen de 1500 en 2000 watt ligt. Als je heteluchtfriteuse een vermogen heeft dat goed bij zijn formaat past, dan is het apparaat snel op temperatuur. Een goed vermogen betekent ook dat het apparaat de gewenste temperatuur weet te behouden en de lucht goed langs je gerecht laat stromen. Let daarom goed op het vermogen van de airfryer voordat je hem koopt, zeker als je voor een grotere bakcapaciteit kiest.
Hoe werkt een airfryer precies?
Nu weet je alvast welke soorten airfryers allemaal beschikbaar zijn, maar we vertellen je graag ook over de werking van deze toestellen. Hoe zit die precies in elkaar? Wel, de werking van een heteluchtfriteuse is eigenlijk super- eenvoudig. Het apparaat warmt lucht op totdat deze een temperatuur van ongeveer 200 graden heeft bereikt. Hierna circuleert de hete lucht door de mand van dit apparaat, zoals bij een hetelucht oven - enkel, deze circulatie vindt plaats met een veel hogere snelheid van rond de 70 kilometer per uur. De warmte wordt door de circulatie gelijkmatig in het apparaat verdeeld & zorgt ervoor dat je gerechten zowel binnen als buiten perfect bereid worden. Denk bijvoorbeeld aan frietjes, die in zo’n apparaat aan alle kanten even gaar worden en tegelijk een knapperig korstje krijgen!
Wat maak je klaar met een airfryer?
De voordelen & mogelijkheden van een airfryer staan dus buiten kijf. Maar wat kun je er allemaal in klaarmaken? Je kunt er frietjes oftewel patat in bereiden - een klassieker, omdat zo goad als iedereen van deze lekkernij houdt. Andere frituursnacks zoals frikandellen, kroketten en bitterballen zijn ook verrukkelijk wanneer ze in de airfryer zijn bereid.
Er zijn echter ook gerechten die niet meteen geassocieerd worden met een airfryer, maar die er toch in bereid kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan afbakbroodjes of aardappelschijfjes in de airfryer. Zelfs taart kun je in een heteluchtfriteuse bereiden. Maak ook gerust een keer kipkluifjes in de airfryer klaar!
Maar wist je dat het ook mogelijk is om een complete maaltijd met vlees, aardappelen en groenten in de airfryer te bereiden? Doordat dit apparaat met hete lucht bakt, vindt er minder smaakoverdracht plaats. Je kunt dus gerust hele gerechten tegelijk bereiden. Hiervoor kun je wel het liefst een XXL airfryer gebruiken, omdat deze een ruime inhoud heeft. Vaak komen de grotere heteluchtfriteuses ook met de nodige accessoires om een volledige maaltijd te bereiden.
Conclusie
We hebben je laten zien dat er verschillende soorten airfryers zijn met allerlei handige eigenschappen. Bovendien weet je nu waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf van een dergelijk apparaat. Én je weet ook welke gerechten je onder meer in zo’n friteuse kunt bereiden.
Na dit alles te hebben gelezen, kun je concluderen dat een airfryer een must-have is in elk huishouden. Je gebruikt hem namelijk om allerlei lekkernijen of zelfs een volledige maaltijd op een gemakkelijke en veilige manier te bereiden. Bovendien is het gemakkelijk om dit apparaat na gebruik te reinigen, omdat je kunt kiezen voor een keramisch model of een variant die vaatwasmachinebestendig is. Kies voor optimaal gemak en schaf vandaag nog een airfryer aan die bij jouw behoeften past!